Wat is het nu eigenlijk?

Generative art

Generative art is een vorm van kunst dat in het geheel of deels is gemaakt met behulp van een autonoom systeem. Dit autonoom systeem is niet menselijk en het kan onafhankelijke kenmerken van een kunstwerk vaststellen wat normaal gezien door de kunstenaar zelf gedaan zou worden.

Het kan in ontelbare verschillende vormen voorkomen, zowel digitaal als analoog. Generative art kan dus gemaakt worden doormiddel van een programma of programmeer code (digitaal) of doormiddel van een fiets en een pot verf (analoog).

 

Invloed van generative art

We kijken eens wat generative art voor een invloed heeft op ons. We doen dit door naar drie niveau’s te kijken namelijk:

micro (onszelf)
meso (mensheid)
macro (wereld)

Circle

Op micro niveau houdt in dat zowel analoog als digitaal generative art gemaakt kan worden. Dit kan op heel veel verschillende manieren gedaan worden.

Op meso niveau houdt dit in dat we zelf kunst kunnen maken. Dit kan op ontelbaar veel mogelijkheden en zo kan iedereen zich dus op hun eigen manier uiten.

Het macro niveau is opgesplitst in zes categorieën, het zogenaamde DESTEP.

Demografisch
E
conomisch
Sociaal-cultureel
Technologisch
E
cologisch
Politiek-juridisch

Demografisch: Voor de bevolking houdt het in dat er meer kunst gemaakt wordt en gemaakt kan worden. Iedereen kan het zelf maken en er wordt ook steeds meer kunst hiervan gemaakt, juist omdat het zo makkelijk te leren is.

Economisch: Het materiaal dat je nodig hebt om generative art te kunnen maken, kun je goedkoop of zelfs gratis verkrijgen. Er zijn talloze programma’s of website’s te vinden die je kunnen helpen en er zijn genoeg spullen waarmee je ook analoog op weg kan (een pen kan al genoeg zijn). Het leuke hieraan is is dat je met je kunstwerk dat je gratis hebt gemaakt geld mee kunt verdienen. In feite maak je dan alleen maar winst. Dit kan goed of juist slecht voor de economie uitpakken.

Sociaal-cultureel: Er ontstaat in feite een nieuwe “cultuur”. De cultuur van mensen die generative art maken kan nog best groot worden aangezien letterlijk iedereen het kan maken. Iedereen kan het materiaal verkrijgen en iedereen kan het leren. Iedereen kan dus nu in principe kunst maken.

Technologisch: Voor digitale generative art zijn er al talloze programma’s beschikbaar, maar er worden waarschijnlijk nog steeds meer van dit soort programma’s of codes gemaakt. Op analoog gebied zullen er ook steeds weer nieuwe en originele ideeën en manieren uitgevonden om generative art te maken. De technologie op het gebied van kunst zal dus alleen maar groeien.

Ecologisch: Fabrieken die computers maken stoten nog steeds schadelijke stoffen uit. Er ik ook zelfs ontdekt dat server-opslag ook zeer vervuilend is. Digitale generative art kan deze vervuiling vergroten, maar niet op een grootschalig niveau.

Politiek-juridisch: Allemaal leuk en aardig dat jij een knap staaltje kunst in elkaar hebt geflanst, maar wie heeft daar nu de rechten op? De persoon die het programma dat jij gebruikt hebt heeft ontworpen, of toch jijzelf? Doordat de technieken die door iemand gemaakt zijn door iedereen gebruikt kan worden kan het nog wel eens onduidelijk worden wie nu de rechten heeft op wat.

 

Voorbeelden van generative art

Ik ben op zoek gegaan naar enkele voorbeelden van generative art om jullie een idee te geven hoe dat er nu uitziet.

Generative-Art-Project-Intro

Dit is een voorbeeld van digitale generative art. Wat je hier ziet zijn talloze verschillend gekleurde cirkels over elkaar heen gezet. Dit kun je in principe met een paar regels code al maken. Je zegt tegen je programma dat het oneindig cirkels in een bepaald gebied moet maken die steeds iets verschuiven en van kleur veranderen en tadaaa! Elke keer als je dat programma met dezelfde regels code opnieuw opstart komt er een ander resultaat uit. Dit is dus een simpel voorbeeld dat generative art helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

 

Upper Left - blue_2

Dit is al een meer complexer voorbeeld, maar wel hetzelfde principe. Hier worden vierkanten en cirkels steeds weer herhaald in hetzelfde soort patroon, maar steeds op een andere manier. De gekleurde cirkels hebben elk een set “tentakels” gemaakt van vierkantjes om hun heen. Elke cirkel heeft tentakels met andere lengtes. Al die soort octopussen zijn dan weer random over een beeldvlak geplaatst in verschillende groottes.

 

29_7_marblepainting

Dit is een voorbeeld van analoge generative art. Met wat verf en water kun je dit zelf ook maken. Hier is de natte verf laten uitlopen zodat het een pad vormt. Ook zijn er spetters gemaakt et de verf. Je hebt geen controle over hoe de verf loopt of waar de druppels neerkomen, vandaar dat het een vorm van generative art is. De verf in combinatie met de zwaartekracht is hier dus een autonoom systeem met onafhankelijke kenmerken waar de kunstenaar geen grip op heeft, vandaar is het een vorm van generative art.

 

Plaats een reactie